Det Europæiske Rumfarts Agentur – ESA (European Space Agency) har en special afdeling for forskning og udvikling af nye rumfarts-relaterede teknologier kaldet ACT (Advancet Concept Team).
Forskere tilknyttet ACT leder efter samarbejdspartnere til flere biomimetiske små-projekter som støttes financielt af ESA under Ariadne initiativet, der forsøger at øge samarbejdet mellem ESA forskere og forskere på universiteterne inden for følgende områder; teoretisk fysik, energi systemer og fremdriftsteknologi, anvendt matematik, missions-analyse og design samt altså biomimetik.
Et af projekterne handler f.eks. om et studie af kakkerlakkers landingsadfærd. Kakkerlakker er sjældne flyvere og gør det kun i yderste nødstilfælde. Når de endelig gør det flyver de kort og lander igen så hurtigt som muligt, hvorefter de meget hurtigt forsvinder i revner eller sprækker. Kakkerlakker skal altså lynhurtigt træffe en lang række af beslutninger om landingsstedet og den videre fremfærd. Forskerne mener, at kakkerlakkerne derfor sandsynligvis har en meget robust landingsmekanisme og et simpelt ’neural program’ til hurtige beslutniger, som har biomimetisk potentiale mht. udvikling af landingssoftware til rumfartøjer.
Andre projekter inkluderer udviklingen af en kontrolmekanisme og software til brug for landingsfartøjer baseret på studier af, hvordan insekter behandler og fortolker visuelle informationer under flyvining og landing, samt et forsøg på at indbygge nysgerrighedskredsløb i computere baseret på mennesker og dyrs naturlige nysgerrighed.
Læs mere på ACT’s hjemmeside her.