Biomimetisk arkitektur mod klimaforandringer

Biomimetik kan ikke kun bruges til at udvikle ny innovativ teknologi, men efterligning af naturens processer kan også føre til mere bæredygtig teknologi. Arkitekten Maibritt Pedersen Zari fra Victoria Universitetet i New Zealand har udgivet en glimrende review artikel om biomimetiks rolle i udviklingen af CO2 neutrale bygninger og byer.

Hun nævner blandt andet huse, som kan trække rent vand direkte af atmosfæren baseret paa visse ørkenbiller hvis særlige overfladestruktur får vanddråber til at dannes, samt udluftning og varme-regulering som efterligner den advancerede passive funktion man finder i termitboer og myretuer.

Derudover nævner hun mere generelle principper fra økosystemer som kan indtænkes i opbygningen af urbane strukturer og funktioner, især til at formindske udledning af og oplagring af CO2. Hun kalder dette design princip for ‘ecosystem biomimicry for architecture’ og spår det en stor rolle i den fremtidige mitigation og bekæmpelse af klima-forandringer.

Kilde:
Pedersen Zari, M. (2010) Biomimetic design for climate change adaptation and mitigation. Architectural Science Review 53: 172-183.