Her er en samlig af populærvidenskabelige artikler omhandlende biomimetik skrevet af Thomas Hesselberg og freelance videnskabsjournalist Lennart Kiil. De nyeste artikler er nævnt først.
Insekter inspirer fremtidens miniluftfartøjer
Skrevet af Thomas Hesselberg og Lennart Kiil
Oprindelig trykt i 2007 i Ingeniøren nr. 24, side 28-29.
At bygge et fly på størrelse med et insekt og gøre det i stand til automatisk at manøvrere under trange kår er ikke let. Det er dog lykkedes fint for naturen, så det er i naturen, forskere og ingeniører søger inspiration. Det er en proces, der veksler mellem frustration, overraskelse og succes. De sidste år har udviklingen dog taget fart, fordi forskellige fagområder er blevet bragt sammen på en udbytterig måde.
Læs mere ved at downloade en pdf version af artiklen her
BIOLOCH – endoskop inspireret af orm
Skrevet af Lennart Kiil og Thomas Hesselberg
Oprindelig trykt i 2004 som et kapitel i museumskataloget ‘Bionik – mennesket lærer af naturen’. Strager, H.; Køhler, M.; Lystager, C.; Allentoft, M. & Garbers, B. Zoologisk Musum. Københavns Universitet. Side 103-107.
Ingeniører, læger og biologer samarbejder på tværs af fag- og landegrænser for ved hjælp af naturens teknologi at gøre tarmundersøgelser mindre smertefulde.
Biomimetik hedder metoden, der med inspiration fra naturen kan gøre situationen på hospitalet mindre ubehagelig. Projektet BIOLOCH forsøger at gøre kikkertundersøgelser bedre og mindre smertefulde ved at lære af børsteormen. Navnet er en forkortelse af – BIOmimetic structures for LOComotion in the Human body. Projektet er finansieret af EU.
Læs mere ved at downloade en pdf version af artiklen her
Naturen kræver tværfaglighed
Skrevet af Lennart Kiil og Thomas Hesselberg
Oprindelig trykt i 2004 i Ingeniøren nr. 35, side 24-25.
I udlandet samarbejder ingeniører og biologer om at sætte naturens designkoncepter i produktion – biomimetik hedder metoden. Biomimetik er endnu ret ukendt i Danmark. Men med landets stolte traditioner indenfor ingeniørvidenskab og klassisk biologi, er der åbenlyse muligheder for, at Danmark i fremtiden deltager aktivt.
Læs mere ved at downloade en pdf version af artiklen her
————————————————————-
Ønsker du at bestille en artikel eller en report omhandlende biomimetik i al almindelig eller specifikke biomimetiske forskningsområder så læs mere her.
Ønsker du oplysninger om aktive forskningsgrupper så læs mere her.