Forskerne bag opdagelsen af Lotus-Effekten med botanikeren Prof. Wilhelm Barthlott fra Bonn Universitet i spidsen, har skrevet en review artikel i tidsskriftet Bioinspiration & Biomimetics. I artiklen redegør de for, hvordan den ru hydrofobiske voksoverflade på visse blade bevirker, at støv og skidt fæstner sig til vanddråber og ikke til bladoverfladen. Den hydrofobiske overflade betyder samtidigt, at vanddråberne let skylles af bladet og derved renser det. Det er denne effekt som kendes og er patenteret under navnet Lotus-Effekten. I 1999 blev den første facademaling Lotusan fremstillet af Sto AG.
Der er imidlertid mange andre anvendelsesmuligheder for Lotus-Effekten. Blandt andet har Degussa AG fremstillet en plastikbeholder der er dækket af hydrofobisk nanopartikel-støv. Hvis man opbevarer væsker i beholderen, er man altid sikker på at få hele væsken ud af beholderen uden at den mindste dråbe bliver tilbage og går til spilde.
Planterne bruger dog også Lotus-Effekten til andre ting end til at holde sig rene med. Den gør det f. eks. også svært for svampe og bakterier at leve på overfladen. Dels fordi de risikerer at blive skyllet af, men hovedsageligt fordi den hydrofobiske effekt gør bladoverfladen meget tør og derfor ugunstig som levested. Tekniske prototyper har vist at overflader behandlet med Lotus-Effekten ikke behøver at blive behandlet med pesticider for at holde dem fri fra alger og svampe.
Lotus-Effekten kan faktisk også benyttes under vandet fordi overfladen, som over vandet holder vand væk, under vandet trækker et beskyttende lag af luft med ned. Denne lille luftlomme kan dels beskytte mod muslinger og andet tilvækst (skibsskrog kræver ofte behandlinger med gift for at holde dem fri), dels give en mindre hydrodynamisk vandmodstand.
Til slut i artiklen fremhæver forskerne, at biomimetik ikke bare er en simpel kopiering af naturen men kræver fire separate trin. 1) Opdagelse af et væsentlig biologisk fænomen. 2) Fuldstændig eller næsten fuldstændig forståelse af dette fænomen. 3) Identificering af at fænomenet kan have teknologisk betydning og fremstilling af en teknisk prototype. 4) Tilpasning af produktet til markedet.
Kilde
Solga, A.; Cerman, Z.; Striffler, B. F.; Spaeth, M. and Barthlott, W. The dream of staying clean: lotus and biomimetic surfaces. Bioinspiration & Biomimetics 2, S126-S134.