Der er desværre en udpræget mangel på dansksprogede bøger om biomimetik og det ændrer sig nok desværre ikke foreløbigt. I mellemtiden kan vi jo så glæde os over det voksende antal af bøger om biomimetik på engelsk.
Sidste år udkom bogen ‘Bulletproof feathers: how science uses Nature’s secrets to design cutting-edge technology’ på University of Chicago Press. Bogen er redigeret af Robert Allen, professor i biodynamik ved Southampton Universitetet i England og inddelt i 6 kapitler skrevet af forskellige eksperter. Hvert af kapitlerne er igen inddelt i et par siders mere eller mindre selvstændige afsnit.
I kapitel 1 af professor i biologisk inspiration Jeannette Yen fra Georgia Tech i USA indføres vi i marinbiologi og hvordan vi kan bruge dyrs morfologi, aerodyamik og kontrolsystemer til at udvikle sensorer, robotter og rensnings-systemer.
I kapitel 2 af robotforskeren Yoseph Bar-Cohen fra Jet Propulsion Laboratory i USA får vi en indføring i de forskellige menneske-lignende robotter, der er under udvikling lige fra kunstige lemmer til kunstig intelligens.
I kapitel 3 af bioakustikeren Tomonari Akamatsu fra Japan’s nationale forskningscenter for fiskeri-teknologi fokuseres på brugen af sonar og ekko-lokalisering i naturen og i vores teknologi.
I kapitel 4 af førnævnte Robert Allen gennemgås hvordan flok adfærd hos fisk og fugle samt distributiv intelligens hos myrer og bier kan inspirere tekniske netværk og kontrol-systemer.
I kapitel 5 af professor i biomekanik Steven Vogel fra Duke Universitetet i USA gennemgås, hvordan varme, vand og luft cirkulerer i naturen og hvordan det kan bruges i ventilering og varme-konservering.
I kapitel 6 af pensioneret professor i biomimetik Julian Vincent fra Bath Universitetet i England gennemgås byggeklodser og materialer i naturen og hvordan vores teknologi kunne gøres mere bæredygtigt ved i højere grad at efterligne naturen.
Sproget i alle kapitler er generelt holdt i et letforståeligt populærvidenskabeligt sprog, men alle kapitler har dog en litteraturliste tilknyttet, som gør bogen brugbar både for den interesserede lægperson samt for universitets-studerende inden for teknologi og biologi. Desuden har bogen et lækkert layout med gode og farvestrålende illustrationer. Bogen indeholder dog også en del mangler. Således er sammenhængen mellem de forskellige kapitler, og nogen gange også afsnittene inden for hvert enkelt kapitel, ikke særlig stærk og bogen fremstår derfor noget fragmentarisk.
Ydermere behandles visse områder for overfladisk. Særlig slemt er det i kapitel 2, hvor der nævnes et stort antal spændende robot-udviklingsprojekter, men hvor hvert kun ofres en eller 2 linier uden at det stiller vores nysgerrighed. Alle afsnit er forsynet med en kort appetizer tekst i en seperat boks og det fungerer godt i nogle kapitler, men mindre godt i andre, hvor teksten mere er en del af den generelle instroduktion end en selvstændig appetizer.
Overordnet set fungerer bogen dog fint som en indføring i mange af de forskellige biomimetiske forsknings og udviklingsområder og jeg kan klart anbefale den til alle der ønsker at vide mere om dette spændende interdisciplinære felt.